Skok na obsah stránky, Hlavná stránka webu, Mapa webu

Víno Nitra

Obsah stránky je určený pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem,
že mám viac ako 18 rokov

Čo je barrique?

29. 1. 2010 / O víne

Barikové vína sa aj na Slovensku dostávajú čoraz viac do povedomia milovníkov vína a sú čoraz obľúbenejšie. Čo však slovo barrique vôbec znamená? Aký je spôsob výroby barikových vín? V čom sú tieto vína špecifické? Aj na tieto otázky v krátkosti v nasledujúcom článku odpovieme.

Slovo barrique pochádza z francúzštiny (presnejšie z okcitánčiny – barrico) a tradične označuje dubový sud o objeme 225 litrov, ktorý má svoj pôvod v regióne Bordeaux. Okrem sudov s týmto objemom však existujú aj barikové sudy s menším objemom, napríklad v Champagne, ako aj s väčším objemom, napríklad v Austrálii. Víno Nitra a Chateau Modra však používajú tradičné barikové sudy o objeme 225 litrov.

Barrique však neoznačuje len sud, ale aj jeden z procesov zušľachťovania vína, tzv. élevage en barrique. Toto zušľachťovanie v barikových sudoch má za cieľ dodať vínam osobitú chuť, vôňu a tiež arómu po vanilke, kokosových orechoch, sviežom dreve, praženej kávy, či kakaa. Tieto osobité chute a vône získava víno práve po dlhšom kontakte s dubovým drevom, pričom vína zostávajú v barikových sudoch ležať aj 24 mesiacov. Barikové vína sú tiež charakterizované vysokým obsahom trieslovín, ktoré sa dostávajú v priebehu zrenia v dubových sudoch do vína.

Proces výroby barikových sudov zahŕňa okrem sušenia dreva, skladania sudov aj ich vypaľovanie, čo zvyšuje cenu týchto sudov. Preto sa v posledných niekoľko rokoch rozvinula tiež prax využitia dubových hoblín, pomocou ktorých možno dosiahnuť podobný barikový efekt, ako zrením priamo v barikových sudoch. Barikové sudy však majú svoje nepopierateľné čaro a preto aj my vo Víno Nitra a Chateau Modra nechávame niektoré naše vína zrieť v takýchto sudoch.

Naše aktuálne barikové vína: Cabernet sauvignon, výber z hrozna 2007
                                                             Dornfelder, neskorý zber 2007

Autor: Karol Šebo

Späť na stránku o víne