Čo je barrique?
29. 1. 2010 / O víne
Barikové vína sa aj na Slovensku dostávajú čoraz viac do povedomia milovníkov vína a sú čoraz obľúbenejšie. Čo však slovo barrique vôbec znamená? Aký je spôsob výroby barikových vín? V čom sú tieto vína špecifické? Aj na tieto otázky v krátkosti v nasledujúcom článku odpovieme.
Slovo barrique pochádza z francúzštiny (presnejšie z okcitánčiny – barrico) a tradične označuje dubový sud o objeme 225 litrov, ktorý má svoj pôvod v regióne Bordeaux. Okrem sudov s týmto objemom však existujú aj barikové sudy s menším objemom, napríklad v Champagne, ako aj s väčším objemom, napríklad v Austrálii. Víno Nitra a Chateau Modra však používajú tradičné barikové sudy o objeme 225 litrov.
Barrique však neoznačuje len sud, ale aj jeden z procesov zušľachťovania vína, tzv. élevage en barrique. Toto zušľachťovanie v barikových sudoch má za cieľ dodať vínam osobitú chuť, vôňu a tiež arómu po vanilke, kokosových orechoch, sviežom dreve, praženej kávy, či kakaa. Tieto osobité chute a vône získava víno práve po dlhšom kontakte s dubovým drevom, pričom vína zostávajú v barikových sudoch ležať aj 24 mesiacov. Barikové vína sú tiež charakterizované vysokým obsahom trieslovín, ktoré sa dostávajú v priebehu zrenia v dubových sudoch do vína.
Proces výroby barikových sudov zahŕňa okrem sušenia dreva, skladania sudov aj ich vypaľovanie, čo zvyšuje cenu týchto sudov. Preto sa v posledných niekoľko rokoch rozvinula tiež prax využitia dubových hoblín, pomocou ktorých možno dosiahnuť podobný barikový efekt, ako zrením priamo v barikových sudoch. Barikové sudy však majú svoje nepopierateľné čaro a preto aj my vo Víno Nitra a Chateau Modra nechávame niektoré naše vína zrieť v takýchto sudoch.
Naše aktuálne barikové vína: Cabernet sauvignon, výber z hrozna 2007
Dornfelder, neskorý zber 2007
Autor: Karol Šebo